Değerli Hastalarımız, bu rehberdeki bilgi ve düzenlemeler, sizlere nitelikli hizmet sunabilmemiz ve sağlığınızı tehdit edebilecek etkenleri ortadan kaldırmak için önemlidir. Lütfen rehberi dikkatlice okuyunuz.
HASTA HAKLARI
Sağlığınızı korumak, sürdürmek veya tekrar kazanmak için sağlık hizmeti almaya geldiğiniz Özel TUSA Hastanesi'nde günlük hayatta karşılaşmadığınız değişik uygulamalar, işlemler ve kavramlarla karşılaştığınızın farkındayız. Bu kapsamda TUSA Hastanesi olarak, Misyon, Vizyon ve Kalite Politikamızın ortaya koyduğu ilkelerle siz hastalarımızın ve yakınlarının hakları ile bizlerden beklentileriniz hakkında bilgilendirme sorumluluğunu taşımaktayız.
TUSA Hastanesi olarak sağlık hizmetlerini en iyi şeklide verebilmek, hasta hak ve ihlallerini ve buna bağlı yaşanabilecek problemleri önlemek adına, tüm sağlık personelimizi en iyi şekilde eğitmeyi hedeflemekte ve bu doğrultuda çalışmaktayız.
1. Hizmetlerden Yararlanma
• Hastalarımız kendilerine uygulanacak hastane kural ve uygulamaları, sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanabileceği konularında bilgi edinme hakkına sahiptir.
• Sağlık kuruluşları hastaları bilgilendirme kamacı ile hastaların kolayca ulaşabileceği uygun yerlere bilgilendirici pano, broşür ve işaretler bulundurmak zorundadır.
• Hastalarımız organ nakli ya da deneysel araştırma gibi uygulamalarda ülkenin yasa ve yönetmelikleri çerçevesinde hareket etme hakkına sahiptir.
• Hastalarımızın bedeni ve ruhi durumları dikkate alınarak, hangi işlemin neden ve nasıl yapıldığı, yapılacağı konusunda gerekli ve yeterli bilgi alma hakkı vardır.
• Tüm hasta ve yakınları her türlü hizmetten dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin eşit düzeyde faydalanabilmektedir.
2. Bilgilendirme ve Onay
• Hastalarımız kendileri veya yasal temsilcileri kanalı ile önerilen tıbbi girişimleri ve her bir girişimin potansiyel risk veya yararlarını, önerilen girişimlerin alternatiflerini, tedavisiz kalmanın sonucunu ve gelişecek süreci içerecek şekilde sağlık durumları konusunda anlayabileceği dil ve yöntemle tam bilgi alma hakkına sahiptir.
• Hastalarımız talebini yazılı olarak bildirdikleri taktirde tüm tıbbı kayıt işlemlerinin yazılı bir kopyasını alma hakları vardır.
• Hastalarımızın bilgilendirme ve onayı tıbbi ve yasal zorunluluklar dışında, hastalığı ile ilgili ciddi yan etki riski, ölüm riski, nekahet ile ilgili problemler, başarı şansı gibi konularda bilgilendirme yapıldıktan sonra uygulanacak tedaviye karar verme hakkına sahiptir. Hastamız bu hakkı kullandığı taktirde yapılacak işlemlere onay verdiğini kabul etmiş sayılır.
• Hastalarımız ağrının doğru değerlendirilmesi ve tedavisi konusunda bilgi alma hakkına sahiptir.
• Hastalarımızın ve ailelerinin organ ve diğer dokuları bağışlamayı nasıl seçecekleri konusunda bilgi alma hakları vardır.
• Hastalarımızın, hastanede yürütülen klinik araştırma ve deneylere nasıl katılabilecekleri konusunda haberdar edilme, katılmayı kabul eden hastalarımızın da nasıl korunacakları konusunda kendilerinin ve ailelerinin bilgi alma hakkı vardır.
• Hastalarımız hastane misyonu hakkında açıkça bilgi alma hakkına sahiptir.
3. Mahremiyet
• Hastalarımızın tüm tedavi sürecinde mahremiyete uygun bir ortamda hizmet alma hakkı vardır.
• Hastanemize başvuran tüm bireylerin sağlık durumu, tıbbi durumu ve kişiye özel tüm bilgiler ölümünden sonra bile gizli kalacak biçimde korunur. Hastaya ait bu bilgiler hastanın açık izni veya mahkemenin kesin isteği üzerine açıklanabilir.
4. Saygı Görme
Hastalarımız her zaman ve her türlü koşulda kişisel itibarları korunarak saygılı, şefkatli ve güler yüzlü bir ortamda tetkik yaptırma ve tedavi olma hakkına sahiptir.
5. Personeli Tanıma, Seçme ve Değiştirme
Hastalarımız kendi tedavilerinden sorumlu doktor, hemşire ve diğer sağlık personelinin kimliklerini, görev ve unvanlarını bilme, seçme ve değiştirme hakkına sahiptir.
6. Konsültasyon (İkinci Görüş) İsteme
Hastalarımız tanı ve tedavileri konusunda konsültan hekim çağırma hakkına sahiptirler.
7. Tedaviyi Reddetme ve Durdurma
Kanunen zorunlu haller dışında ve doğabilecek olumsuz sonuçların sorumluluğu hastaya ait olmak üzere, hasta kendisine uygulanması planlanan veya uygulanmakta olan tedaviyi reddetme veya durdurmasını isteme hakkına sahiptir.
8. Sağlık Kuruluşunu Seçme ve Değiştirme
Hastalarımız, mevzuatın öngördüğü usul ve şartlara uymak kaydı ile sağlık kurumlarını seçme ve seçtiği sağlık kuruluşunda verilen hizmetten yararlanma hakkına sahiptir.
9. Dini Vecibeleri Yerine Getirebilme
Hastalarımız dini farklılık gözetilmeksizin (tedaviye engel olmadığı sürece) dini vecibelerini serbestçe yerine getirme hakkına sahiptir.
10. Güvenlik
Herkesin sağlık kurumunda güvenlik içinde olmayı bekleme ve bunu isteme hakkı vardır. Hastaların, ziyaretçi ve refakatçi gibi yakınlarının can ve mal güvenliklerinin korunması ve sağlanması için gerekli tedbirler hastanemizce alınır.
11. Refakatçi ve Ziyaretçi Bulundurma
Hastalarımız, hastanemiz tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun şekilde ziyaretçi kabul etmek ve muayene ve tedaviye yardımcı olmak üzere, tedaviden sorumlu doktorun uygun görmesine bağlı olarak refakatçi bulundurma hakkına sahiptir.
12. Sağlık Kuruluşu Kural ve Uygulamaları
Hastalarımız kendilerine uygulanacak hastane kural ve uygulamaları konusunda bilgi edinme hakkına sahiptir.
13. Şikayet /Görüş ve Öneri Bildirme
Hastalarımız haklarının ihmali halinde hastanemizde şikayet mekanizmasının başlatılması, gözden geçirilmesi, sonuçlandırılması ve sonucundan haberdar edilmesi hakkına sahiptir.
HASTA SORUMLULUKLARI
Özel TUSA Hastanesi'ne sağlık hizmeti almak için başvuran hasta ve hasta yakınlarının çok daha iyi hizmet alabilmeleri için hastanemize başvurmadan önce ve başvurduktan sonraki süreçte kendilerine düşen ve yerine getirmeleri gereken sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumluluklar şunlardır:
1. Bilgi Verme
Hasta ve hasta yakınları, sağlık bilgilerinin değerlendirilmesi, uygun tedaviye bakımının sağlanabilmesi için yakınmalarını, daha önce geçirdiği hastalıkları, eğer varsa halen kullandığı ilaçları ve tüm sağlığıyla ilgili bilgileri tam ve doğru olarak aktarmak sorumluluğundadır.
2. Önerilere Uyma
Hastamız tedavisinden sorumlu doktor tarafından önerilen tedavi planına uymakla ve doktorun talimatları doğrultusunda ilgili sağlık personelinin bakım planının yerine getirmesini kabullenmekle de yükümlüdür.
3. Planlanan Tedaviyi Reddetme
Hastamız doktoru tarafından planlanan tedaviyi reddetmekle doğacak sonuçlardan kendi sorumludur.
4. Sağlık Kuruluşu Kurallarına Uyma
Hastalarımız, hastanemizin kural ve uygulamalarına uymak ile sorumludur.
5. Saygı Gösterme
Hastalarımız, hastanemiz içerisinde bulunan hasta ve yakınlarını tehlikeye sokan gürültü, ziyaretçi gibi rahatsızlık verici durumlarda hastanemizin aldığı tedbir ve kurallara uygun davranmakla sorumludur.
6. Bulaşıcı Hastalık Hali
Hasta ve yakınlarımız enfeksiyon hastalıklarının yayılmaması için kendilerine önerilen tüm önlemler konusunda hassas davranmak ile sorumludur.
7. Ödeme Sorumluluğu
Hastalarımız tetkik ve tedavi giderlerini ödemek ile sorumludur. Ayrıca hasta ve yakınlarının demirbaş ve sarf malzemelerine kasıtlı olarak zarar vermesi durumunda verdikleri zararı ödeme sorumluluğu vardır.
8. Hasta Ziyaretçisi
Hastalarımızın aynı anda mümkün olduğunca az ziyaretçi kabul etmesi, ziyaretçilerin hastane ziyaret saatlerine uyması ve yiyecek, içecek getirmemesi sorumluluğu vardır.
Ziyaretçi Kurallarımız
Hastalarımızın iyileşme sürecine olumlu etkisi nedeniyle hasta ziyareti kurumumuz için önemlidir. Öncelikle bu süreçte bize destek olduğunuz için teşekkür ederiz. Ortak amacımız, hastalarımızı korumak ve hastane enfeksiyonunu engellemek amacıyla kurallar belirlenmiştir. Bize ve hastanıza destek olmak amacıyla lütfen aşağıda belirtilen konulara hassasiyet gösteriniz.
Genel Ziyaret Kurallarımız;
• 10:00–22:00 ziyaret saatlerine uyunuz.
• Hastanede açık alanlar dışında sigara içmeyiniz.
• Özellikle yoğun bakımlarda ziyaret öncesi ellerinizi yıkayınız.
• Servislerde ziyaret süresinin 15 dakikayı aşmamasına ve odada 2 kişiden fazla ziyaretçi olmamasına dikkat ediniz.
• Grip, nezle vb. bulaşıcı hastalığınız mevcutsa hasta ziyareti yapmayınız.
• 10 yaş altı çocukları hasta ziyaretine getirmeyiniz.
Servis Ziyaret Kuralları;
Hasta servislerinde10:00-22:00 saatleri arasında ziyaret yapılabilir. Bu saatler hastaların bakım ve uyku zamanları dikkate alınarak düzenlenmiştir.
• Hasta açısından sakıncalı olabilecek durumlarda ziyaret doktor iznine bağlıdır.
• Ziyaret saatleri dışında acil yatmış, operasyon olacak ya da olmuş hastalar doktorun izni ile birinci derecede yakınları tarafından ziyaret edilebilir.
• Günübirlik yatışlarda da yukarıdaki kurallar geçerlidir.
Genel Yoğun Bakım Ünitesi Bilgilendirme ve Ziyaret Kuralları;
• Yoğun Bakım Ünitesinde bilgilendirme ve ziyaret 14:00-15:00 saat aralığında 1. derece hasta yakınlarının kısa süreli olarak hastalarını ziyaret etmeleri sağlanır ancak Yoğun Bakım Ünitesi uygun değilse ziyaret saati o gün için değiştirilebilir.
• Bir ziyarette hasta yakınlarından en fazla 2 (iki) kişi hastayı görebilir.
• Hasta Yakınları Yoğun Bakım ünitesine girerken dış kapı ile iç kapı arasında galoş, önlük, maske ve bonelerini takarlar. Mutlaka el dezenfektanı veya el yıkama yaparak Yoğun Bakıma girerler ve ziyaretlerini gerçekleştirirler. Yoğun Bakım ünitesinden çıkarken tekrar el hijyeni sağlanmalıdır.
• Hasta yakınlarının ziyaret sırasında Yoğun Bakım Ünitesi giriş ve çıkış kurallarına azami derece uyum göstermeleri sağlanır.
• Mesai saatleri içinde hasta yakınlarına hastanın durumu ile ilgili bilgi, hastanın doktoru tarafından verilir.
• Gece nöbetlerinde ve hafta sonları, nöbetçi Yoğun Bakım doktoru tarafından bilgi verilir.
• Hastanın hukuki yakını olmayan kişilere bilgi verilmez.
• Hastanın ihtiyaçları, hastayı kabul eden ve takibini yapan hemşire tarafından belirlenerek, hasta yakınlarına bildirilir.
• Yoğun Bakım Ünitesinde yatan hastaların durumuna ilişkin bilgiler, Yoğun Bakım Ünitesinde çalışan hemşire ve diğer sağlık çalışanları tarafından verilemez.
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Bilgilendirme ve Ziyaret Kuralları;
• Yenidoğan Yoğun Bakımda herhangi bir müdahale olmadığı sürece bebeğin anne ve babası 14:00-16:00 saat aralığında bebeklerini ziyaret edebilir.
• Girişte hemşirenin verdiği ekipmanları kullanınız.
• Bebek annelerinin tırnakları kısa ve ojesiz olmalı, yüzük ve bilezik benzeri şeyler enfeksiyon açısından çıkartılmalıdır.
• Yukarıda belirtilen kurallar her Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ne girişte aynen uygulanır.
HİZMETLERİMİZ
Oda Tanıtımı
Odaya giriş yapmanızın ardından, kat sekreteriniz / servis hemşireniz tarafından, odanın ve odada bulunan eşyaların tanıtımı yapılarak eşyaların nasıl kullanılacağı gösterilecektir.
Hasta Tanıtım Bilekliği
Bu uygulamanın amacı işlemlerde karışıklığı önlemek, doğru hizmeti aldığınızdan emin olmaktır. Lütfen hasta tanıtım bilekliğini taburcu olana kadar kesinlikle çıkarmayınız. Bilekliğin çıkması veya okunmaz olması durumunda kat hemşirelerinden yenilenmesini isteyiniz.
Aydınlatılmış Onamlar
Hastalara yapılacak her türlü işlem öncesinde sizin ya da yakınınızın bilgilendirilmesinden sonra imzalı onayı alınır.
Hemşire Çağrı Zili Kullanımı
İhtiyaç durumunda hemşireye ulaşmak için hasta yatak başındaki ve WC-lavabodaki Hemşire Çağrı Zilini kullanabilirsiniz.
İlaç Güvenliği
Hastanemizde kaldığınız süre boyunca tedavinizin doğru ve etkili bir şekilde yapılabilmesi için lütfen aşağıdaki noktalara özen gösteriniz:
Kullanmakta olduğunuz tüm ilaçları hekiminize veya servis hemşirenize bildiriniz. Yanınızda ilaç varsa, servis hemşirenize teslim ediniz. Servis hemşirenizin verdiği ilaç dışında ilaç kullanmayınız. Hemşirenizden, hangi ilacın ne amaçla verildiğini ve saat kaçta alınacağını öğreniniz.
Refakatçi Yatağı
Yatış süresince odanızda refakatçinizle kalmaya özen gösterin. Refakatçi konaklaması ve yemek hizmeti oda ücretinize dahildir. Yardımcı personelden gerektiğinde refakatçiniz için çarşaf, pike ve yastık isteyebilirsiniz. Size refakat edecek birisi yoksa, özellikle de düşme riskiniz yüksekse, gerekli düzenlemenin yapılması için servis hemşirenizi bilgilendirebilirsiniz.
Televizyon Hizmeti
Her hasta odasında uzaktan kumandalı televizyon bulunmaktadır. Lütfen diğer hastaları rahatsız etmemek için ses konusunda özen gösteriniz.
İnternet Hizmeti
Hastanemiz, kablosuz internet hizmeti sunmaktadır. Bağlantıyla ilgili bir sorun yaşarsanız lütfen kat sekreterine / servis hemşirenize bildiriniz.
Elektrikli Eşyalar ve Aydınlatmalar
Cihazlarınızı çalıştırmak için banyoda ve oda duvarındaki prizleri kullanabilirsiniz. Teknik sorunlara neden olabileceği için odanızda su ısıtıcısı gibi aletlerin kullanılmamasını önemle rica ederiz. Odanızın ışıkları, giriş duvarında bulunan düğmelerden kontrol edilir. Lütfen sadece oda ışıklarınızı açıp kapatan düğmeleri kullanmaya özen gösteriniz.
Klima Sistemi
Oda içi ısıtma ve soğutma işlemleri merkezi bilgisayar sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Hastanemizin sahip olduğu sistem, içerideki havanın temizlenmesi de sağlamaktadır. Odanızın girişinde, duvara monte edilmiş halde bulunan termostat vasıtasıyla, odanın sıcaklığını ve klima sisteminin çalışma hızını ayarlayabilirsiniz. Oda pencereleri hastalarımızın güvenliği için kapalı tutulmaktadır.
Temizlik Hizmetleri
Odanız her gün temizlik hizmetleri personeli tarafından temizlenecektir. Tuvaletler her gün sürekli temizlenmekte, ayrıca gerek oldukça ilave temizlik yapılmaktadır. Bunun dışındaki her türlü temizlik talebinizi servis hemşirenize bildirmeniz rica olunur. Genel atıklarınız için banyonuzdaki evsel atık kutularını kullanabilirsiniz. Kesici ve delici atıklarınızı mutlaka servis hemşirenize bildiriniz. Hastanemizden hizmet alan tüm hasta ve yakınlarının öneri ve şikayetleri bizim için önemlidir.
Yemek Hizmeti
Yemek servisleri ilgili personeller tarafından aşağıdaki saatlerde yapılmaktadır:
Kahvaltı: 06:00-07:30 Öğle Yemeği: 11:30-13:00 Akşam Yemeği: 16:30-18:00
Yemeklerinizin size ulaştırılabilmesi için yemek saatlerinde odanızda bulununuz. Beslenmeniz doktorlarınızın önerileri doğrultusunda diyetisyenler tarafından planlanmaktadır. Hastanede size verilenler dışındaki gıdaları doktorunuza ve diyet uzmanınıza danışmadan lütfen tüketmeyiniz. Refakatçi yemekleri de yukarıdaki saatler arasında teslim edilir.
Bu saatler dışında yemek hizmeti için kafeteryamızdan faydalanabilirsiniz. Kafeterya menümüze odanızdaki dosya içerisinden ulaşabilirsiniz.
Kafeterya Hizmet Saatleri:
07:00-17:30 Pazar günleri kafeteryamız kapalıdır.
DİĞER HİZMETLERİMİZ
Memnuniyet Anketi
Hasta memnuniyet anketi, aldığınız hizmete dair görüşlerinizi bildirmek, bizim de verdiğimiz hizmeti geliştirmek için hazırlanmıştır. Bu sorumluluğun bir sonucu olarak taburculuğunuzdan önce size “Yatan Hasta Memnuniyet Anketi” doldurmanız bizim için oldukça önemlidir.
ATM
Hastanemizin giriş kapısının yanında ATM bulunur. Yönlendirme için servis hemşirenizden ve kat sekreterinden yardım alabilirsiniz.
Çiçek
Enfeksiyonu önlemek için hastanemize canlı ve topraklı çiçek kabul edilmemektedir. Adınıza gelen çiçekler personelimiz tarafından kabul edilip, telefon ile size bilgi verilecektir. Taburculuk esnasında danışma bankosuna başvurduğunuzda çiçeğinizi teslim alabilirsiniz.
Güvenlik
Hastanemizde güvenlik hizmetleri, huzurunuz için 24 saat kesintisizdir. Hastanemizin genel alanlarının tamamında kapalı devre kamera sistemi ile izleme yapılır. Hastanemizde yapılan işlemleriniz için vezne dışında hiçbir yere ve kişiye ücret ödemeyiniz. Odanızda ve hastane içinde sigara içmeyiniz. Bir sorunuz olduğunda 4315 numaralı dahili telefonu arayabilirsiniz.
Otopark
Hasta ve hasta yakınlarımızı ücretli ve ücretsiz otoparktan yararlanabilirler.
DİKKAT ETMENİZ GEREKEN HUSUSLAR
1. Düşmenin Önlenmesi
Hastanede tedaviniz süresince düşme riskiniz günlük yaşamınızdakinden daha yüksek olabilir. Aldığınız ilaçlar, uygulanan girişimler, cerrahi müdahaleler, riski artıran temel nedenlerdir. Güvenliğiniz için lütfen şu önlemlere uyunuz:
Eğer hekim veya hemşireniz tek başınıza kalkmamanız konusunda sizi uyardıysa, bunu önemseyiniz ve kalkmak için mutlaka yardım isteyiniz. Telefon, hemşire çağırma düğmesi veya ihtiyacınız olan herhangi bir özel eşyanızı, kolaylıkla erişebileceğiniz bir yerde tutunuz. Hemşirenizden, yatağınızı kolayca yatıp kalkabileceğiniz bir seviyeye getirmesini isteyiniz. Eğer yardımsız yürümenize izin verilmişse, yürüme alanında yeterli ışık olduğundan emin olunuz. Ayağınızın kaymasını önlemek için altı lastik olan terlikleri tercih ediniz. Yerlerin ıslak olduğunu belirten levhalara dikkat ediniz. Eğer baston veya yürüteçle yürümeniz gerekiyorsa bunları güvenli ve rahat kullandığınızdan emin olunuz. Banyo yapacaksanız mutlaka hemşirenizden yardım isteyiniz.
2. El Hijyeni
Enfeksiyonların önlenmesi için, kendinizin ve yakınlarınızın el hijyenine uyum göstermesi gerekmektedir. Bu nedenle ellerinizi sık sık yıkayınız. En yakın alanlardan el dezenfektanı kullanmaya özen gösteriniz. Ellerinizi; Tuvaleti kullanmadan önce ve sonra, Kirli eşyalara dokunduktan sonra, Yemeklerden önce ve sonra, Pansuman bölgesine dokunmadan önce ve sonra, Her hasta odasına giriş ve çıkışta yıkayınız. Tüm sağlık personeli size herhangi bir işlem yapmadan önce el hijyenini sağlamakla yükümlüdür. Vücudunuzun herhangi bir bölgesinde tedavi amacıyla sonda, iğne, tüp, pansuman varsa o bölgenin temiz ve kuru kalmasını sağlayın. Bu bölgelerde kızarıklık, ağrı, akıntı, pansumanda ıslanma ve bozulma olduğunda mutlaka servis hemşirenize / hekiminize bilgi verin. Ziyaretçilerinizin grip gibi bulaşıcı herhangi bir enfeksiyonu olmadığından emin olunuz. Enfeksiyonun çeşidine göre, hastanede yatan diğer hastaları ve personeli korumak için maske, eldiven, önlük kullanımı hatta ziyaretçi kısıtlaması gerekebilir. Bu gibi durumlarda hekim ve servis hemşireniz alınacak önlemler konusunda sizi bilgilendirecektir.
3. İzolasyon Figürleri Enfekte ya da kolonize hastalarda Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan tanımlayıcı figürler kullanılır. İzolasyondaki hastaların tüm süreçlerinde, transfer dahil ilgili tanımlayıcı figür kullanılır.
• Solunum İzolasyonu Hava yolu ile bulaşabilen enfeksiyonları önlemek amacıyla standart önlemlere ek olarak uygulanır. Odanın kapısına ya da hasta başına “Solunum İzolasyon Figürü-Sarı Yaprak” asılmalıdır. Odanın kapısı kapalı tutulmalıdır. Hasta odasına giren herkes özel maske (N 95 solunum maskesi) takmalıdır.
• Damlacık İzolasyonu Konuşma, öksürük, aksırık veya tıbbi işlemler sırasında enfekte kişiden saçılan damlacıkların mukozalara (burun, boğaz, konjonktiva) bulaşmasını önlemek için standart önlemlere ek olarak uygulanır. Odanın kapısına ya da hasta basına “Damlacık İzolasyon Figürü-Mavi Çiçek” asılmalıdır. Odanın kapısı açık kalabilir. Hastaya 1,5-2 metreden daha fazla yaklaşacak herkesin cerrahi maske takması gereklidir.
• Temas İzolasyonu Epidemiyolojik önem taşıyan, hasta veya çevresiyle direkt veya indirekt temas yoluyla bulaşabilen mikroorganizmalarla kolonize veya enfekte olan hastalar için standart önlemlere ek olarak uygulanır. Temas izolasyonu gerektirdiği bilinen veya şüphelenilen bir durum saptandığında, olanaklıysa hasta tek kişilik odaya alınır. Hasta bakımı sırasında yoğun kontaminasyona neden olabilecek işlemler sonrası eldivenler değiştirilir, odadan çıkmadan önce eldivenler çıkartılır ve el hijyeni sağlanır. Hasta odasına girmeden önce ve sonra, eldiven giymeden önce ve sonra ‘’El Hijyeni ve Eldiven Kullanma Talimatı’’na göre el hijyeni sağlanır.
BAŞARILI EMZİRME İÇİN 10 ADIM
Temel Yönetim Uygulamalar
a) “Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla ilgili Uluslararası Yasa” ve Dünya Sağlık Asamblesi’nin ilgili kararları eksiksiz şekilde uygulanır.
b) Personel ve ebeveynlerle düzenli aralıklarla paylaşılan, yazılı bir “Bebek Beslenme Politikası” oluşturulur.
c) Sürekli izleme ve veri yönetim sistemleri kurulur.
Temel Klinik Uygulamalar
Hamile kadınlar ve aileleri emzirmenin önemi ve yönetimi konusunda bilgilendirilir.
Annelerin bebekleri ile doğar doğmaz en kısa sürede ten-tene temas kurması sağlanarak, en kısa sürede emzirmeye başlaması ve temasın kesintisiz şekilde sürmesi için annelere destek olunur.
Emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi ile sık karşılaşılan güçlüklerin yönetilmesi konusunda annelere destek sunulur.
Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece, yenidoğana anne sütünden başka herhangi bir yiyecek veya sıvı verilmez.
Annelerin bebekleri ile bir arada tutulması ve günün 24 saati aynı odada kalmaları sağlanır.
Annelerin bebekleri acıktığı zaman verdiği işaretleri tanıması ve bunlara yanıt vermesi konusunda annelere destek olunur.
Biberon ve emzik kullanımı ve riskleri konusunda annelere danışmanlık hizmeti verilir.
Ebeveynlerin ve bebeklerinin emzirme konusunda sürekli destek ve bakım hizmetlerine erişim sağlayacakları merkezlerle ilgili bilgilendirilmeleri taburculuk işlemleri öncesinde sağlanır.
TABURCULUK SÜREÇLERİ
Tedavinizin sonunda taburcu olma zamanınız, doktorunuz tarafından belirlenir. Taburcu olurken; doktorunuzla yapacağınız görüşmede, bakımınızın devamı için yapmanız gerekenler, kontrol randevularınız, kullanmanız gereken ilaçlar, fizik tedavi, diğer rehabilitasyon ihtiyaçlarınız ve beslenme konularında bilgi alabilirsiniz. Hekiminizle taburculuk sonrası bakımınızı konuşurken not almanızı veya yazılı istemeniz, tedavinizin detaylarını hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Görüşme sırasında, soru sormaktan ve cevapları not etmekten çekinmeyiniz. Evde bakımınızı sürdürürken, lütfen aşağıdaki önerileri uygulamaya özen gösteriniz. Reçetenizi inceleyiniz. Doğru ilaçları, doğru zamanda aldığınızdan, ilacınızı doğru kullandığınızdan ve olası yan etkilerini bildiğinizden emin olunuz. Düşme riskine karşı önlem alınız. Diyet ve beslenmenize dikkat ediniz. Sigara içmeyiniz. Hastalığınız hakkında ve sağlığınızın korunmasıyla ilgili bilgilendirici dokümanları isteyiniz. Lütfen kontrol randevunuza, belirtilen gün ve saatte gelmeye özen gösteriniz.