Değerli Hastalarımız, bu rehberdeki bilgi ve düzenlemeler, sizlere nitelikli hizmet sunabilmemiz ve sağlığınızı tehdit edebilecek etkenleri ortadan kaldırmak için önemlidir. Lütfen rehberi dikkatlice okuyunuz.
HASTA HAKLARI
1- Hizmetlerden Yararlanma : Adalet, ve eşitlik ilkeleri çerçevesinde ırk, dil, din ve mezhep, cinsiyet, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durum ayırt edilmeksizin koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinden yararlanma,
2- Genel Bilgi Edinme: Mevcut sağlık hizmetleri ve onlardan nasıl yararlanabileceği konusunda bilgi alma,
3- Seçme ve Değiştirme: Sağlık hizmeti alacağı kurumu ve hekimi seçme,
4- Bilgi Alma: Sağlık durumu ile ilgili her türlü bilgiyi sözlü veya yazılı olarak isteme, aydınlatılmış onam doğrultusunda tıbbi ve cerrahi tüm girişimlerde karar verme,
5- Rıza (Onay) – Ret: Yeterli ölçüde bilgilendirildikten sonra önerilen tedaviyi kabul etme, doğabilecek olumsuz sonuçların sorumluluğu hastanın kendisine ait olmak üzere tedaviyi reddetme ya da durdurulmasını isteme,
6- Güvenlik Sağlanması: Sağlık kurum ve kuruluşlarında güvenlik içinde olma ve bunu isteme,
7- Dini Hizmetlerden Yararlanma: Hastanelerin imkanları ölçüsünde dini vecibelerini serbestçe yerine getirme,
8- Saygı ve İtibar Görme: Her zaman bireysel itibarının korunarak saygılı, nazik, şefkatli ve güler yüzlü bir ortamda tedavi olma,
9- Tıbbi Gereklere Uygunluk ve Özen Gösterilmesi: Tanı ve tedavideki yeniliklerden yararlanma, hastalığının her evresinde, mümkün olduğu ölçüde acı ve sıkıntıdan korunma,
10- Ziyaret ve Refakatçi Bulundurma: Hastane yönetimince belirlenen usul ve esaslara uygun olarak ziyaretçi kabul etme ve hekimin uygun görmesi durumunda refakatçi bulundurmayı isteme,
11- Müracaat, Şikayet ve Dava: Hasta haklarının ihlali halinde, mevzuat çerçevesinde her türlü müracaat, şikayet ve dava etme,
12- Mahremiyet: Teşhis ve tedavi esnasında yapılan her türlü tıbbi müdahalede, mahremiyetine saygı gösterilme,
13- Bilgilerin Gizli Tutulması: Sağlık hizmetinin verilmesi sebebiyle edinilen bilgilerin kanun ile müsaade edilen haller dışında, hiçbir şekilde açıklanmaması,
14- Personeli Tanıma: Kendisine sağlık hizmeti verecek ve vermekte olan hekimlerin ve diğer personelin kimliklerini, görev ve unvanlarını öğrenme,
15- Düşünce Belirme: Verilen hizmetler konusunda düşüncelerini belirtme.
HASTALARIMIZIN SORUMLULUKLARI
1.Genel Sorumluluklar;
2.Sağlık Çalışanlarını Bilgilendirme;
3.Hastane Kurallarına Uyma;
4.Tedavi İle İlgili Önerilere Uyma;
Hasta bu sorumlulukları yerine getirmediği takdirde, hekimin, hastanın tedavisini üstlenmekten vazgeçme veya başka bir hekime yönlendirme hakkı vardır. Unutmayınız ki; sağlık çalışanları siz ve yakınlarınızın sağlığı için zor koşullar altında çalışmaktadırlar. Fiziksel, sözel şiddet içeren her türlü davranışta hizmetten çekilme hakları vardır. Sağlık çalışanına şiddet kamu davası özelliğini taşımaktadır.
ZİYARETÇİ KURALLARIMIZ
Hastalarımızın iyileşme sürecine olumlu etkisi nedeniyle hasta ziyareti kurumumuz için önemlidir. Öncelikle bu süreçte bize destek olduğunuz için teşekkür ederiz. Ortak amacımız, hastalarımızı korumak ve hastane enfeksiyonunu engellemek amacıyla kurallar belirlenmiştir. Bize ve hastanıza destek olmak amacıyla lütfen aşağıda belirtilen konulara hassasiyet gösteriniz.
Genel Ziyaret Kurallarımız;
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi İçin;
HİZMETLERİMİZ
Oda Tanıtımı
Odaya giriş yapmanızın ardından, kat sekreteriniz / servis hemşireniz tarafından, odanın ve odada bulunan eşyaların tanıtımı yapılarak eşyaların nasıl kullanılacağı gösterilecektir.
Hasta Tanıtım Bilekliği
Bu uygulamanın amacı işlemlerde karışıklığı önlemek, doğru hizmeti aldığınızdan emin olmaktır. Lütfen hasta tanıtım bilekliğini taburcu olana kadar kesinlikle çıkarmayınız. Bilekliğin çıkması veya okunmaz olması durumunda kat hemşirelerinden yenilenmesini isteyiniz.
Aydınlatılmış Onamlar
Hastalara yapılacak her türlü işlem öncesinde sizin yada yakınınızın bilgilendirilmesinden sonra imzalı onayı alınır.
Hemşire Çağrı Zili Kullanımı
İhtiyaç durumunda hemşireye ulaşmak için hasta yatak başındaki ve WC-lavabodaki Hemşire Çağrı Zilini kullanabilirsiniz.
İlaç Güvenliği
Hastanemizde kaldığınız süre boyunca tedavinizin doğru ve etkili bir şekilde yapılabilmesi için lütfen aşağıdaki noktalara özen gösteriniz:
Refakatçi Yatağı
Yatış süresince odanızda refakatçinizle kalmaya özen gösterin. Refakatçi konaklaması ve yemek hizmeti oda ücretinize dahildir. Yardımcı Personel'den gerektiğinde refakatçiniz için çarşaf, pike ve yastık isteyebilirsiniz. Size refakat edecek birisi yoksa, özellikle de düşme riskiniz yüksekse, gerekli düzenlemenin yapılması için servis hemşirenizi bilgilendirebilirsiniz.
Televizyon Hizmeti
Her hasta odasında uzaktan kumandalı televizyon bulunmaktadır. Televizyonda 54 kanallı Digitürk ve lig TV sistemi mevcuttur. Televizyon kanalları listesi, tanıtım dosyası içerisinde yer almaktadır. Lütfen diğer hastaları rahatsız etmemek için ses konusunda özen gösteriniz.
İnternet Hizmeti
Hastanemiz, kablosuz internet hizmeti sunmaktadır. Bağlantıyla ilgili bir sorun yaşarsanız lütfen kat sekreterine / servis hemşirenize bildiriniz.
Elektrikli Eşyalar ve Aydınlatmalar
Cihazlarınızı çalıştırmak için banyoda ve oda duvarındaki prizleri kullanabilirsiniz. Teknik sorunlara neden olabileceği için odanızda su ısıtıcısı gibi aletlerin kullanılmamasını önemle rica ederiz. Odanızın ışıkları, giriş duvarında bulunan düğmelerden kontrol edilir. Lütfen sadece oda ışıklarınızı açıp kapatan düğmeleri kullanmaya özen gösteriniz.
Klima Sistemi
Oda içi ısıtma ve soğutma işlemleri merkezi bilgisayar sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Hastanemizin sahip olduğu sistem, içerideki havanın temizlenmesi de sağlamaktadır. Bu nedenle hastanemizde dışarıya açılan pencere sistemi bulunmamaktadır. Odanızın girişinde, duvara monte edilmiş halde bulunan termostat vasıtasıyla, odanın sıcaklığını ve klima sisteminin çalışma hızını ayarlayabilirsiniz. Oda pencereleri hastalarımızın güvenliği için kapalı tutulmaktadır.
Temizlik Hizmetleri
Odanız her gün temizlik hizmetleri personeli tarafından temizlenecektir. Tuvaletler her gün sürekli temizlenmekte, ayrıca gerek oldukça ilave temizlik yapılmaktadır. Bunun dışındaki her türlü temizlik talebinizi servis hemşirenize bildirmeniz rica olunur. Genel atıklarınız için banyonuzdaki evsel atık kutularını kullanabilirsiniz. Kesici ve delici atıklarınızı mutlaka servis hemşirenize bildiriniz. Hastanemizden hizmet alan tüm hasta ve yakınlarının öneri ve şikayetleri bizim için önemlidir.
Yemek Hizmeti
Yemek servisleri ilgili personeller tarafından aşağıdaki saatlerde yapılmaktadır:
Yemeklerinizin size ulaştırılabilmesi için yemek saatlerinde odanızda bulununuz. Beslenmeniz doktorlarınızın önerileri doğrultusunda diyetisyenler tarafından planlanmaktadır. Hastanede size verilenler dışındaki gıdaları doktorunuza ve diyet uzmanınıza danışmadan lütfen tüketmeyiniz. Refakatçi yemekleri de yukarıdaki saatler arasında teslim edilir.
DİĞER HİZMETLERİMİZ
Memnuniyet Anketi
Hasta memnuniyet anketi, aldığınız hizmete dair görüşlerinizi bildirmek, bizim de verdiğimiz hizmeti geliştirmek için hazırlanmıştır. Bu sorumluluğun bir sonucu olarak taburculuğunuzdan önce size “Yatan Hasta Memnuniyet Anketi" doldurmanız bizim için oldukça önemlidir.
ATM
Hastanemizin giriş kapısının yanında ATM bulunur. Yönlendirme için servis hemşirenizden ve kat sekreterinden yardım alabilirsiniz.
Çiçek
Enfeksiyonu önlemek için hastanemize canlı çiçek kabul edilmemektedir. Adınıza gelen çiçekler personelimiz tarafından kabul edilip, telefon ile size bilgi verilecektir. Taburculuk esnasında Danışma Bankosu'na başvurduğunuzda çiçeğinizi teslim alabilirsiniz.
Güvenlik
Hastanemizde güvenlik hizmetleri, huzurunuz için 24 saat kesintisizdir. Hastanemizin genel alanlarının tamamında kapalı devre kamera sistemi ile izleme yapılır. Hastanemizde yapılan işlemleriniz için vezne dışında hiçbir yere ve kişiye ücret ödemeyiniz. Odanızda ve hastane içinde sigara içmeyiniz. Bir sorunuz olduğunda 4315 numaralı dahili telefonu arayabilirsiniz.
Otopark
Hasta ve hasta yakınlarımızı ücretli ve ücretsiz otoparktan yararlanabilirler.
DİKKAT ETMENİZ GEREKEN HUSUSLAR
Düşmenin Önlenmesi
Hastanede tedaviniz süresince düşme riskiniz günlük yaşamınızdakinden daha yüksek olabilir. Aldığınız ilaçlar, uygulanan girişimler, cerrahi müdahaleler, riski artıran temel nedenlerdir. Güvenliğiniz için lütfen şu önlemlere uyunuz:
El Hijyeni
Enfeksiyonların önlenmesi için, kendinizin ve yakınlarınızın el hijyenine uyum göstermesi gerekmektedir. Bu nedenle ellerinizi sık sık yıkayınız. Hastanemizin hasta bakım alanlarının tamamında ve hasta odalarının önünde el dezenfektanı bulunmaktadır.
Ellerinizi;
İzolasyon Figürleri
Enfekte ya da kolonize hastalarda Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan tanımlayıcı figürler kullanılır. İzolasyondaki hastaların tüm süreçlerinde, transfer dahil ilgili tanımlayıcı figür kullanılır.
Solunum İzolasyonu
Hava yolu ile bulaşabilen enfeksiyonları önlemek amacıyla standart önlemlere ek olarak uygulanır. Odanın kapısına yada hasta başına “Solunum İzolasyon Figürü-Sarı Yaprak” asılmalıdır. Odanın kapısı kapalı tutulmalıdır. Hasta odasına giren herkes özel maske ( N95 solunum maskesi) takmalıdır.
DAMLACIK İZOLASYONU
Konuşma, öksürük, aksırık veya tıbbi işlemler sırasında enfekte kişiden saçılan damlacıkların mukozalara (burun, boğaz, konjonktiva) bulaşmasını önlemek için standart önlemlere ek olarak uygulanır. Odanın kapısına ya da hasta basına “Damlacık İzolasyon Figürü-Mavi Çicek” asılmalıdır. Odanın kapısı açık kalabilir. Hastaya 1,5-2 metreden daha fazla yaklaşacak herkesin cerrahi maske takması gereklidir.
TEMAS İZOLASYONU
Epidemiyolojik önem taşıyan, hasta veya çevresiyle direkt veya indirekt temas yoluyla bulaşabilen mikroorganizmalarla kolonize veya infekte olan hastalar için standart önlemlere ek olarak uygulanır. Temas izolasyonu gerektirdiği bilinen veya şüphelenilen bir durum saptandığında, olanaklıysa hasta tek kişilik odaya alınır. Hasta bakımı sırasında yoğun kontaminasyona neden olabilecek işlemler sonrası eldivenler değiştirilir, odadan çıkmadan önce eldivenler çıkartılır ve el hijyeni sağlanır. Hasta odasına girmeden önce ve sonra, eldiven giymeden önce ve sonra ‘’El Hijyeni ve Eldiven Kullanma Talimatı’’na göre el hijyeni sağlanır.
BEBEK DOSTU HASTANE OLARAK EMZİRME POLİTİKAMIZ
a) “Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla ilgili Uluslar arası Yasa” ve Dünya Sağlık Asamblesi’nin ilgili kararları eksiksiz şekilde uygulanır.
b) Personel ve ebeveynlerle düzenli aralıklarla paylaşılan, yazılı bir “Bebek Beslenme Politikası” oluşturulur.
c) Sürekli izleme ve veri yönetim sistemleri kurulur.
Personelin emzirme konusunda annelere destek olmak için gereken bilgi, yetkinlik ve becerilerle donatılması sağlanır.
Hamile kadınlar ve aileleri emzirmenin önemi ve yönetimi konusunda bilgilendirilir.
Annelerin bebekleri ile doğar doğmaz en kısa sürede ten-tene temas kurması sağlanarak, en kısa sürede emzirmeye başlaması ve temasın kesintisiz şekilde sürmesi için annelere destek olunur.
Emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi ile sık karşılaşılan güçlüklerin yönetilmesi konusunda annelere destek sunulur.
Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece, yenidoğana anne sütünden başka herhangi bir yiyecek ve sıvı verilmez.
Annelerin bebekleri ile bir arada tutulması ve günün 24 saati aynı odada kalmaları sağlanır.
Annelerin bebekleri acıktığı zaman verdiği işaretleri tanıması ve bunlara yanıt vermesi konusunda annelere destek olunur.
Biberon ve emzik kullanımı ve riskleri konusunda annelere danışmanlık hizmeti verilir.
Ebeveynlerin ve bebeklerinin emzirme konusunda sürekli destek ve bakım hizmetlerine erişim sağlayacakları merkezlerle ilgili bilgilendirilmeleri taburculuk işlemleri öncesinde sağlanır.
TABURCULUK SÜREÇLERİ
Tedavinizin sonunda taburcu olma zamanınız, doktorunuz tarafından belirlenir. Taburcu olurken; doktorunuzla yapacağınız görüşmede; bakımınızın devamı için yapmanız gerekenler, kontrol randevularınız, kullanmanız gereken ilaçlar, fizik tedavi, diğer rehabilitasyon ihtiyaçlarınız ve beslenme konularında bilgi alabilirsiniz. Hekiminizle taburculuk sonrası bakımınızı konuşurken not almanızı veya yazılı istemeniz, tedavinizin detaylarını hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Görüşme sırasında, soru sormaktan ve cevapları not etmekten çekinmeyiniz.